Apelmoes in pot

Vegetarische Appelmoes

Vegetarisch eten behoort natuurlijk net als alle soorten maaltijden, een feest te zijn. Als je nog niet zo lang vegetarisch eet kan het daarom zijn dat je soms de smaak van vlees best wel kunt missen.

Dat is misschien ook best wel logisch. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk met veel smaak te koken.

Neem nu bijvoorbeeld deze appelmoes, die we niet alleen helemaal vegetarisch maken maar ook met een snufje kardemom, wat kruidnagel, en natuurlijk kaneel. De appelmoes kun je gebruiken als dessert, bijvoorbeeld met appelijs, of als bijgerecht zoals we de appelmoes nagenoeg altijd eten.

Deze appelmoes maken begint natuurlijk met het kiezen van de juiste soort appels, want je kunt weliswaar van alle soorten appelmoes maken, maar dat wil niet zeggen dat de appels altijd lekker zijn om appelmoes van te maken.

Meestal wordt een soort gebruik die wordt omschreven als zoetzuur. Dat wil eigenlijk niets meer zeggen als niet zo zoet als een beetje suiker, en niet zo zuur als een citroen. Ergens in het midden van deze twee smaken, en daar kun je rustig bij stellen dat bij zoet-zure appels de ene soort wat zoeter zijn en de ander wat zuurder.

Als je toevallig een boom in de tuin hebt staan dan gebruik je natuurlijk die appels, moet je appels kopen, vraag dan de groenteboer om de juiste soort.

Het recept

Het recept wordt gerekend per kilo appels, de overige ingrediënten kun je vermeerderen naar gelang je het aantal kilo’s appels aanpast.

Per kilo appels:

  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 mespuntje kardemom
  • 1 kruidnagel

Bij zoete appels kun je eventueel een eetlepels citroensap toevoegen, hetgeen ook de verkleuring van de appel kan voorkomen.

De appels schillen, in vier stukken snijden, en het klokhuis verwijderen. Snij vervolgens de appels in stukken.

Doe de appels in een pan met een bodempje water, en doe er een scheutje citroensap bij.

Breng dit aan de kook. Vervolgens voegen we suiker, kaneelstokje, kruidnagel, en kardemom toe.

Kook de appels tot de appel zacht zijn, hetgeen normaliter na ongeveer 15 minuten is.

Stamp de appels nu met een pureestamper fijn.