Vier redenen om biologisch te eten

We willen allemaal lekker en goed eten: het liefst duurzaam, diervriendelijk en gezond. Biologisch eten kan dan een goede oplossing zijn. Biologisch voedsel heeft veel voordelen. Mens, dier en milieu worden bij de productie namelijk zo min mogelijk aangetast. Het productieproces verloopt heel anders dan bij niet-biologische producten. Wil je weten wat andere voordelen zijn van biologisch eten? In dit artikel komen vier redenen om biologisch te eten aan bod.

Voordelen biologisch eten:

  1. Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen

Het is algemeen bekend dat er chemische producten worden gebruikt bij de productie van veel voedsel. Bij biologische landbouw is dit echter niet het geval. Biologische boeren gebruiken alleen natuurlijke bestrijdingsmethoden. Het bestrijden van ongewenste ziekteverwekkers is namelijk wel van belang om te zorgen voor een lage kans op beestjes en ziektes. Niet alleen voor de consument is het fijn dat er geen chemische producten in ons eten zitten, maar ook voor het milieu is het belangrijk. Het gif dat wordt gebruikt om ziektes te bestrijden is erg slecht voor het milieu en het kwaliteit van ons drinkwater.

  1. Geen genetische manipulatie meer

In sommige gevallen worden gewassen zo gemanipuleerd dat ze zonder bestrijdingsmiddelen niet kunnen groeien. Er werd zelfs lange tijd beweerd dat deze bestrijdingsmiddelen zouden zorgen voor extra vitamines en mineralen in het gewas. Dit bleek echter onzin te zijn. De genetische manipulatie en chemische middelen zorgen juist voor minder voedingsstoffen.

  1. Meer voedingsstoffen

Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen worden veel voedingswaarden uit groente en fruit gehaald. Dit terwijl deze veel vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Zo bevat een sinaasappel bijvoorbeeld veel minder vitamine C in de reguliere landbouw, dan in de biologische landbouw. Het binnenkrijgen van voedingsstoffen is een van de gezonder leven tips. Biologisch voedsel kan dus helpen bij een gezonde levensstijl.

  1. Biologisch is lekkerder.

Kwaliteit en smaak van eten is natuurlijk erg belangrijk. Verse en biologische producten hebben over het algemeen meer smaak dan niet-biologische producten. Dit heeft grotendeels te maken met stikstof. Wanneer planten op biologische wijze worden geproduceerd, komt er stikstof vrij, waardoor de planten langzaam kunnen groeien. Door bestrijdingsmiddelen wordt de stikstof uit de grond gehaald, waardoor juist een snelle groei ontstaat. Er is dan minder tijd om energie en voedingsstoffen te ontwikkelen. Hierdoor hebben niet-biologische tomaten bijvoorbeeld minder smaak dan biologische tomaten. Waarschijnlijk heb je dit verschil in smaak zelf wel eens geproefd.

Het is niet een biologisch stuk fruit die bepaalt hoe gezond je eetpatroon is. Biologische producten zijn wel een goede keuze als je op dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur wil letten. Ben je benieuwd naar andere tips voor een bewuste en gezonde levensstijl? Kijk dan eens naar een gezonderlevenblog.nl