biologische smoothie

Gezond met biologische smoothies

Smoothies worden gedronken door mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn. Smoothies zijn ook populair onder mensen die willen afvallen. Waarom smoothies zo gezond zijn en waarom je het beste biologische smoothies kunt drinken lees je hier. 

Wat zijn smoothies?

We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten smoothies. Dit zijn de fruit smoothies en de groene smoothies.

Een fruit smoothie is een smoothie die je maakt van fruit en een vloeistof. Veel gebruikte fruitsoorten zijn bananen, appels en sinaasappels. Er wordt ook gebruik gemaakt van fruitsoorten zoals blauwe bessen, aardbeien, frambozen, bramen, ananas en meloen. Maar deze worden dan meestal gebruikt als tweede fruitsoort als aanvulling op de gangbare smaken van banaan, appel en sinaasappel. Fruitsoorten als bananen, appels en sinaasappel zijn ook gewild omdat ze een stuk goedkoper zijn dan de exotische fruitsoorten.

Vloeistoffen die gebruikt worden voor het maken van de smoothies zijn water, amandelmelk, kokosmelk of kokoswater. Soms wordt gedacht dat smoothies gemaakt worden op basis van gewone melk of yoghurt. Dit wordt door de echte gezondheidsfanaten echter nooit gedaan. Om echt te kunnen profiteren van de gezondheidseffecten gebruik je het beste geen dierlijke voedingsmiddelen in je smoothie. Deze zijn ongunstig voor de ontgiftende werking van de smoothies.

Een groene smoothie is hetzelfde als een fruit smoothie maar dan met de toevoeging van een groene bladgroente. Hiervoor wordt meestal spinazie of boerenkool gebruik. Maar dit kan ook een andere bladgroente zijn zoals paksoi of rucola. Spinazie is populair omdat je het gewassen kunt kopen, het relatief goedkoop is en niet bitter van smaak is.

Door een groene bladgroente aan de smoothie toe te voegen maak je deze extra gezond. Groene bladgroente bevatten veel mineralen en vitamines. Omdat de groente niet gekookt wordt, zoals bij het avondeten, blijven de vitamines bovendien allemaal bewaard. Op deze manier profiteer je maximaal van de vitamines.

Groene bladgroente bevat chlorofyl. Deze bioactieve stof staat bekend om zijn detox werking en zorgt ervoor dat giftige stoffen uit het lichaam afgevoerd kunnen worden. Dit maakt de groene smoothie zo gigantisch gezond. Om echt profijt te hebben van deze detox werking is het natuurlijk zaak dat je geen gif in je smoothie hebt door bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn bij het telen van de gewassen. Het is daarom goed om groene smoothies te maken met biologische groente en fruit. Zo maak je optimaal gebruikt van de detox werking en stel je het lichaam in staat om afvalstoffen af te voeren. 

De gezondheidsvoordelen van smoothies

Smoothies zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol met vitamines, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Deze micronutriënten zijn betrokken bij allerlei processen in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we weerstand hebben tegen ziekteverwekkers en dat onze hormoonhuishouding optimaal kan functioneren. De B vitamines zorgen ervoor dat onze energiehuishouding goed functioneert, zodat we de energie hebben om te doen wat we willen doen.

Ander gezondheidsaspect van groene smoothies is dat ze rijk aan voedingsvezels zijn. Deze voedingsvezels, van het fruit en de groente, blijven bewaard omdat de smoothie worden gemaakt in een blender. Een blender is een keukenmachine die bestaat uit een glazen kan met op de bodem ronddraaiende messen. Deze messen malen het fruit en de groente helemaal fijn. De vezels worden ook fijngemalen maar blijven wel in de smoothie zitten. Omdat ze helemaal fijn gemalen zijn is de smoothie goed drinkbaar. Voedingsvezels zijn goed voor het stabiel houden van bloedsuikers. Stabiele bloedsuikers zijn goed voor de gezondheid. Op lange termijn helpt dit om het risico op diabetes type 2 te beperken en op de korte termijn helpt het om op een gezond gewicht te blijven. Vezels zijn ook nodig om de stoelgang gezond te houden. Het voorkomt constipatie. De goede bacteriën die in de dikke darm leven voeden zich op vezels. Voor een gezonde darmflora zijn vezels dan ook essentieel.

Een ander voordeel van groene smoothies is dat ze gezonde koolhydraten bevatten. Zeker als je smoothies drinkt als vervanging van een broodmaaltijd is dit een groot gezondheidsvoordeel. De koolhydraten die in brood zitten zijn voor het lichaam vrij snel om te zetten in glucose. Dit doet de bloedsuikers vrij snel stijgen waardoor er veel insuline in het systeem komt. Deze insuline is noodzakelijk om de glucose uit het bloed in de cellen op te kunnen nemen. Veel insuline is niet wenselijk voor de gezondheid omdat we hiervan aankomen en te maken kunnen krijgen met overgewicht. Het hormoon insuline triggert bij hoge waarden namelijk een mechanisme wat zorgt voor de opslag van vet.

Omdat groene smoothies al de vezels, van het fruit en de groente, nog bevatten worden de suikers langzaam opgenomen. De suikers die in groene smoothies zitten zijn de natuurlijke suikers afkomstig van het fruit. Het is niet nodig om een smoothie zoeter te maken door er suiker aan toe te voegen. Het vruchtensuikers zorgt er al voor dat de smoothie heerlijk zoet is en het bittere van de bladgroente niet geproefd wordt. De vezels van het fruit en de groente voorkomen dat de vruchtsuikers snel opgenomen kunnen worden. Ze vormen een barrière tussen de darmwand en de het voedsel wat zich in de dunne darm bevindt.

Van het Voedingscentrum moeten we dagelijks 200 gram fruit en 250 gram groenten eten. De meeste mensen komen hier niet aan en voor sommige mensen geven deze hoeveelheden spijsverteringsklachten. Dit komt omdat fruit en groente rijk zijn aan vezels en de darmen hard moeten werken om deze te verteren. Wat daarbij helpt is om gekookte groente te eten. Dit is makkelijker te verteren dan de groente van een salade. Een andere oplossing is om de groente fijn te malen zoals bij de bereiding van groene smoothies gebeurt. Groene smoothies zijn daarom een uitkomst voor mensen die gezond willen leven en spijsverteringsproblemen krijgen door het eten van veel salades.