RVS werktafel

Schoonhouden van je horecakeuken

Hygiëne is een van de belangrijkste punten waarop een restaurant eigenaar moet letten. Dit is niet alleen voor het gezondheid van zijn klanten maar ook volgens een aantal strengen regels van de overheid. Iedereen kent het programma wel van Rob Geus waar bij bezoekt brengt bij een aantal restaurants en een kijkje neemt in de keukens. Soms werden er schokkende ontdekkingen gedaan wat een gevaar kan zijn voor je gezondheid.

Er is een instantie die dit ook allemaal controleert. De NVWA doet soms onverwachte controles bij restaurants en loopt dan alle hygiëne voorschriften die zij hebben opgesteld na. Waar moet je als restaurant eigenaar allemaal op letten.

Schoonmaakmiddelen

Zorg voor kwalitatief goede schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen die van de supermarkt komen zijn niet voldoende om alles goed schoon te krijgen. Er zijn zoveel verschillende schoonmaak middelen die voor andere situaties beter werken. Zo is een schoonmaak middel voor de vloer heel anders dan voor rvs werktafel. Doe daarom eerst goed onderzoek naar welke schoonmaakmiddelen je nodig hebt bij welke apparatuur en situaties. Ook moet er een schoonmaakrooster worden gemaakt om ook echt te controleren of iedereen aan de schoonmaak taken houdt. Het is immers de minst leuke taak van hun werk maar wel het meest belangrijkste. Hou ook rekening mee met de volgorde van de schoonmaak. De vloer moet altijd als laatst worden gereinigd. Maak ook schoon op plekken waar je niet komt zoals onder de magnetron, achter een koelkast enz.

Apparaten

Sommige apparaten bestaan uit meerdere onderdelen. Haal het allemaal uit elkaar en maak elk onderdeel uitzonderlijk schoon. Zorg ervoor dat er geen voedselresten meer tussen zitten. Apparaten waarbij je kip heb gemaakt moet je extra goed schoonmaken.

Rekening houden met allergieën

Wanneer je met gluten vrij eten te maken hebt moet je hier ook echt strikt aan houden. Alles moet met een andere mes, snijblad, kookpan, wok-pan enz. worden klaar gemaakt. Dit mag absoluut niet in aanraking komen met andere producten die voor andere mensen worden klaar gemaakt.

Houdbaarheidsdatum

Wanneer je een product hebt geopend maar nog niet op gemaakt hebt moet je ervoor zorgen dat het goed gekoeld in een afsluitbare verpakking zit. Daarop moet je datum zitten wanneer je het geopend hebt en zou nog beter zijn als je ook aangeeft tot wanneer het nog houdbaar is. Kijk ook daarom wekelijks na of er geen producten erin zitten die niet meer houdbaar is. Als het eenmaal gaat schimmelen kan het ook andere producten infecteren.