Een kijkje in de Balinese keuken

Een van de bekendste eilanden van Indonesië, zeker wat betreft Indonesische gerechten, is het eiland Bali. Zo kun je bijvoorbeeld een paar verschillende soorten kroepoek kopen, en die van Bali is er een van. Maar wat houdt een Balinese maaltijd nou in? In dit artikel wordt op een algemene manier beschreven hoe een typische maaltijd in Bali er nou eigenlijk uit ziet. Met een beetje geluk is er een Indische catering die ook een echte Balinese maaltijd aanbiedt. Andere bieden juist de Javaanse keuken aan. Een andere erg populaire keuken van Indonesië.

Ontbijt

In tegenstelling tot het middag- en avondeten, is rijst geen onderdeel van de maaltijd in de ochtend. Een Balinees ontbijt is vaak erg klein en eenvoudig. Kleverige zoete cakejes met vers fruiten en wat koffie of thee is een erg normaal als ontbijt op Bali. In Westerse landen wordt dit veel vaker als tussendoortje genomen, of ‘s avonds laat na een lange dag werken en als je het avondmaal al gehad hebt. Het ontbijt in Bali is zeker niet de belangrijkste maaltijd van de dag. Het middagmaal is dat wel.

Middageten

Voordat men begint aan het middagmaal in Bali, brengen de mensen een offer aan de geesten en goeden op het familieterrein. Dit doen ze vaak met een paar gekookte rijstkorrels, bloemen en wat wierook. Dan beginnen ze pas aan de maaltijd. Het belangrijkste bestanddeel hiervan is natuurlijk rijst. Dit wordt geserveerd met een aantal groente gerechten. Daarnaast zit er ook nog vlees, gevogelte of vis bij. Daar komt vaak ook nog tempé bij. Dit is een soort nootachigte koek van gefermenteerde sojabonen.

Dit is een enorme bron van eiwitten. Het vlees snijden ze voor de bereiding al in vele fijne en kleine stukjes. Daarnaast serveren ze hun middagmaal vaak met tum. Tum zijn pakketjes van fijngehakt en rijkelijk gekruid vis, vlees of gevogelte dat is gestoomd op het kolen of wordt geroosterd. Dit alles wordt voor het stomen en roosteren in een bananenblad gewikkeld. Naast de hiervoor genoemde bestanddelen zitten ook nog kleine extra’s. Zo serveren ze meestal ook schijfjes komkommer en kroepoek. In plaats van kroepoek wordt ook wel peyek geserveerd. Dit is gefrituurde beignets van rijstdeeg dat is gekruid met ansjovis of pinda’s.

Avondmaal

Je zou denken dat ze niks meer kunnen eten na hun enorme middagmaal, maar toch hebben ze ruimte voor een avondmaal. Dit is niet erg groot. Het bestaat namelijk uit de restjes van de lunch. Dit wordt geserveerd met rijst en nog een paar bijgerechten, zoals gefrituurde mie of een omelet. Westerlingen beschouwen zwarte-rijstpudding met palmsuiker gevulde knoedels van rijstdeeg als dessert, maar in Bali wordt dit juist als een tussendoortje beschouwd.