Nieuwe trend: food trucks

Ineens schieten ze overal uit de grond: de food trucks. Ze staan vaak op festvials als ondersteuning voor de hongerige menigte en tegenwoordig worden er zelfs festivals georganiseerd voor de food trucks. Waar komen deze wagens toch vandaan? Hebben zij net als echte truckers ook hun code 95 nodig? Alle vragen over foodtrucks worden hier beantwoord.

HERKOMST

Zoals vele trends komt ook deze uit Amerika. De behoefte van mensen om elkaar op te zoeken in tijden van crisis heeft de food truck leven in geblazen. Mensen verzamelen vaak in parken, op straat en op feesten en krijgen dus ook daar honger. Om aan deze behoefte te kunnen voorzien hebben vele restaurant eigenaren en eigenzinnige koks het eten naar de mensen toe gebracht in de vorm van een food truck.

INTERIEUR

Het interieur is zoals je je kan bedenken een belangrijk deel van de food truck. Er moet een efficiënte keuken in zitten waarin de hele dag kan worden gekookt. Daarnaast is het van belang dat er ruimte vrij blijft voor de koks die het eten klaarmaken. Dit zijn er vaak maximaal drie.

EXTERIEUR

Het exterieur, oftewel de buitenkant, is al even belangrijk als de binnenkant. Het moet namelijk een eigen identiteit uitstralen. Zeker wanneer de concurrentie steeds groter wordt, is het belangrijk dat je je kunt onderscheiden van de rest. Niet alleen in het eten, maar ook in het aanzicht.

LICENTIES

Bij het runnen van een food truck komen meer dingen kijken dan je zou verwachten. Zo moet je als je nog geen restaurant had je inschrijven bij de kamer van koophandel als ZZP’er. Daarnaast mag je niet zomaar op elke hoek van de straat gaan staan. Voor sommige plaatsen heb je vergunningen nodig. Check dat dus altijd even bij de gemeente. Daarnaast gelden er strenge regels voor het verkopen van etenswaren volgens de wetten van de voedsel- en warenautoriteit. Bovenop al die regels is er nog eentje die niet genegeerd mag worden: voor het rijden in een food truck heb je een rijbewijs nodig. Afhankelijk van het gewicht van de truck moet je een passend rijbewijs halen. Gelukkig hoef je geen code 95 te halen, die geld tot nu toe alleen voor echte vrachtwagenchauffeurs.