paaseitjes

Wat vieren we met Pasen?

paaseitjes
Ieder jaar tussen 22 maart en 25 april vieren we het Christelijke feest Pasen. Het eerste wat in ons opkomt bij het Paasfeest zijn waarschijnlijk de chocolade eitjes die verstopt worden en de vrolijke Paashaas. Staan we er eigenlijk nog wel bij stil wat de betekenis van het feest is en waarom we het vieren? Een korte uitleg en geschiedenis van Pasen en waarom de eieren verstopt en gegeten worden tijdens deze feestdagen.

Chocolade Paaseitjes zoeken

Voor de kinderen is het ieder jaar een waar spektakel om de goed verstopte Paaseitjes te vinden in en rond het huis tijdens de Paasdagen. Maar waarom eten we (chocolade) eieren en wat hebben deze te maken met dit onderwerp? Eigenlijk zeer weinig. Wel is het zo dat agrariërs vroeger dachten dat het stoppen van eieren in de grond zorgde voor een goede oogst. Na de vastenperiode van 40 dagen werden ook gebruikelijk eieren gegeten om aan te sterken. En om de tijd af te sluiten werd de boel opgevrolijkt door de eitjes te verven en op tafel te zetten of aan vrienden mee te geven als geschenk.

De Paashaas

De Paashaas is niet zomaar uit de lucht komen vallen. In buurland Duitsland werd geloofd dat de eieren werden gelegd en verstopt door hazen en konijntjes. Kinderen zagen de beestjes snel wegvluchten tijdens de zoektocht door het land en dachten dat zij verantwoordelijk waren voor het verstoppen van de eitjes. Door sommige volkeren wordt de haas als vruchtbaarheidssymbool gezien. Waarschijnlijk vanwege de hoge voorplantingsdrang waarmee ook konijnen vaker geassiocieerd worden.

Betekenis van Pasen

De ware oorsprong van Pasen bevindt zich in het opstaan uit de dood van Jezus Christus. Waar hij op Goede Vrijdag stierf zou hij na drie dagen weer uit de dood herrezen zijn volgens de Bijbel. Zoals aangegeven vallen de Paasdagen ieder jaar tussen 22 maart en 25 april. Niet ervoor en niet erna. Dit heeft te maken met de stand van de maan. Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan. Dit zorgt ervoor dat het feest overal ter wereld op dezelfde datum valt. Bijna overal ter wereld duurt het feest twee dagen. In sommige Zuid Amerikaanse landen duurt Pasen een week.

Kerkbezoek minder

Het aantal mensen dat naar de kerk gaat tijdens Pasen is de laatste jaren drastisch gedaald. Veel jongeren zien er het nut niet meer van in en gingen in de jeugd puur omdat de ouders het hen verplichtten. De kerken proberen soms om het wat aantrekkelijker te maken om naar de missen te komen, maar het wil nog niet echt helpen.